Zoeken
  • Gratis verzending vanaf 100,-
  • Complete partner
  • Gevestigd in Midden-Nederland
Winkelmandje
Categorieën
  Alle berichten
3 februari 2022

3 tips voor het gebruiken van bouwventilators

Koelen, stofbeheersing en drogen

Bouwventilators, je hebt ze in alle soorten en maten. Radiaal, axiaal, windmachines enzovoorts. Maar wat kun je er nou écht mee? Een bouwventilator kan voor meer toepassingen worden ingezet dan sommige denken. Multifunctioneel is daarom een vaakgenoemde term bij ventilators. In dit artikel geven wij jouw 3 tips voor het gebruiken van bouwventilatoren.

1) Bouwventilator voor koeling

Als het buiten kouder is dan binnen, kan een ventilator ervoor zorgen dat de koude lucht wordt verplaatst. Waardoor de binnentemperatuur daalt. Denk hierbij aan de koelere nachturen en ochtenduren. Zo kun je in de zomermaanden ’s ochtends vroeg of ’s nachts de koude lucht naar binnen blazen om te koelen.

Ook worden ventilatoren ingezet om met buitenlucht de ruimtes te koelen waar tijdens productie- en industriële processen veel warmte geproduceerd wordt. Zoals glasfabrieken, walserijen of gieterijen.

Voor het inblazen of aanzuigen van koelere buitenlucht met behulp van slangen, kan gekozen worden voor alle radiaal en axiaal ventilatoren met een slangaansluiting of die voorzien kunnen worden.

Geen zin of ruimte voor een slang? Voor het vrij aanzuigend en uitblazend toepassen kan afhankelijk van de ruimte en de gewenste luchtverplaatsing gekozen worden voor de windmachines.

2) Bouwventilator voor drogen met bouwdroger

Een ventilator helpt de lucht in een gebouw te laten circuleren. Dit is een cruciaal onderdeel van het ontvochtigingsprincipe. Dus daarom worden bouwdrogers vaak gebruikt met bouwventilators.

Maar waar moet je de ventilator dan plaatsen voor een optimaal resultaat?

Bouwventilator in combinatie met een bouwdroger

Plaats de bouwdroger dan op de begane grond en de ventilator op de eerste verdieping. De bouwdroger stellen we bij voorkeur op in de grootste ruimte op de begane grond. Want door het zogenaamde dampspanning verschil verplaatst het vocht in de lucht zich automatisch naar de droogste ruimte.

Wat is dampspanning? Dampdruk (of dampspanning) is de druk die de damp van een stof op de wanden van een gesloten ruimte uitoefent.

Bouwventilator, bouwdroger en kachel?

Indien er een elektrische kachel ingezet moet worden (vanwege bijvoorbeeld de lage temperaturen), komt deze bij voorkeur op de begane grond. Dus dat betekent dat het wordt aanbevolen om zowel de bouwdroger als de kachel op de begane grond in de grootste ruimte te plaatsen.

Je kunt de bouwventilator ook in dit geval op de eerste etage houden. Omdat de warme lucht van de elektrische kachel automatisch opstijgt en zo de boven verdieping bereikt. Zeer belangrijk is echter wel dat de kachel nooit uitblaast in de richting van de aanzuig van de bouwdroger.

Waarom je ventilators vaak op de eerste verdieping plaatst, is om zo overal een positief effect op de verdamping van vocht te creëren. Ook op een eventuele zolder.

3) Bouwventilator voor stofbeheersing

Bouwventilatoren en speciale filterboxen of stofafzuigsets voorkomen gezondheidsproblemen. Want dankzij een ventilator met filterbox of stofafzuigset te gebruiken, zorg je voor afzuiging van stof en zelf eventuele filtering schadelijke stoffen.

Zowel in de bouw als bij renovatie, zal er altijd iets aan stofbeheersing gedaan moeten worden.

Veel bouwstoffen bevatten o.a. kwartsiet, door zagen, slijpen of hakken in deze kwartsiet houdende materialen ontstaat kwartsstof. Bij inademing van dit gevaarlijke stof kunnen op termijn diverse longaandoeningen ontstaan.

Naast dat het schadelijk is, voorkom je door de juiste stofafzuiging toe te passen boetes. Sinds 1 januari 2014 controleert de Inspectie SZW daarom strenger op stofvrij werken. Wie voortaan de norm overschrijdt, krijgt een boete die kan oplopen tot wel € 18.000,-. Want voor die periode constateerde het TNO dat de toegestane grenswaarde van 0,075 mg/m3 per dag in de bouw in 60% van de gevallen wordt overschreden.

Bouwventilator kopen of huren?

De laatste (en bonustip) is dat je kunt kiezen of je de ventilator wil kopen of huren.

Wanneer je overtuigd bent dat je de ventilator op wekelijkse of zelfs dagelijkse basis nodig hebt, is het kopen van bouwventilatoren de meest voordelige en slimme keuze.

Als je geen ruimte hebt voor een ventilator of denkt dat je deze niet vaak genoeg nodig hebt, dan kun je deze ook tijdelijk huren. Via ons verhuurbedrijf GECO Verhuur kun je allerlei ventilatoren huren.

Tot slot ben je misschien al in het bezit van een ventilator. Omdat een ventilator onder elektrische arbeidsmiddelen valt, is het verplicht om deze elektrische gereedschappen te laten keuren en onderhouden. Dit kan via GECO Service.