Zoeken
Winkelmandje
Categorieën
  Alle berichten
1 april 2021

Verschillen tussen Nat boren en Droog boren

Boren in beton met diamantboren

Er zijn grofweg twee manieren van boren in beton. Het zogenaamde nat boren en het droog boren. In dit artikel leggen wij je uit wat de verschillen zijn. Maar ook waar je op kunt letten als je met één van de manieren aan de slag gaat.

Alvast het belangrijkste uit dit artikel:

Als je aan de slag gaat met een diamantboormachine moet je kiezen tussen nat of droog boren. Wanneer je niet van plan bent om gaten in beton te boren, maar in een zachtere steensoort, dan kan droog boren voor jou de perfecte oplossing betekenen. Je dient er wel rekening mee te houden dat het aankopen van een TNO goedgekeurde stofadapter een vereiste is waardoor je te maken krijgt met een kleine meerprijs. Anders zouden wij altijd nat boren adviseren. Wel moet je bij nat boren rekening houden met mogelijke wateroverlast.

p.s. voor diamantboren zelf kun je ook bij GECO Verkoop terecht.

Nat boren met diamantboren

Allereerst is er het nat boren. Dit gebeurt door middel van een speciale diamantboormachine waar een waterslang op wordt aangesloten. Deze waterslang met kraan maakt het mogelijk om de toevoer van het water tot in detail te regelen.

Gebruikmaken van dit type diamantboormachine brengt verschillende interessante voordelen met zich mee. In eerste instantie zal je bijvoorbeeld geen hinder ondervinden van stof. Maar daarnaast wordt de boor ook goed gekoeld waardoor schade wordt voorkomen. Een ander voordeel gaat schuil in mogelijk betonijzer welke tijdens het boren een obstakel vormt. Bij nat boren zal je hier namelijk geen enkel probleem mee ondervinden.

Bovenstaande klinkt uiteraard als muziek in de oren, maar zijn er dan helemaal geen nadelen verbonden aan het toepassen van nat boren? Het enige nadeel waar je rekening mee dient te houden is dat door het gebruik van water een klein beetje overlast kan ontstaan. Omwille van deze reden wordt het dan ook aangeraden om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen in een bestaande situatie. Los hiervan moet het gezegd dat nat boren met behulp van een diamantboor voor het boren van grote gaten in beton echt een zeer interessante mogelijkheid vormt en dat zonder dat je rekening dient te houden met vervelende obstakels.

Droog boren met diamantboor

Je kan naast nat boren ook kiezen voor droog boren. In dit geval dien je uiteraard wel rekening te houden met een bepaalde hoeveelheid stof. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat droog boren niet geschikt is voor het boren van (grote) gaten in beton, maar uitsluitend in zachte steensoorten. droog boren in met name baksteen of kalkzandsteen is dus geen probleem. Je dient er wel rekening mee te houden dat het vandaag de dag verplicht is om in de bouw stofvrij te werken. Hier wordt behoorlijk streng op toegezien met de nodige, regelmatige controles tot gevolg.Om te voldoen aan deze verplichting kan je er voor kiezen om een TNO goedgekeurde adapter in huis te halen.