Zoeken
 • Gratis verzending vanaf 100,-
 • Complete partner
 • Gevestigd in Midden-Nederland
Winkelmandje
Categorieën
  Alle berichten
1 mei 2021

Hoe boomwortels verwijderen?

Tips voor het weghalen van boomwortels

Er zijn verschillende manieren waarop je een boomwortel kunt verwijderen. Het komt vaak voor dat als je een boom kapt, je ook de boomstronk wil verwijderen. Echter kunnen boomstronken en wortels van bomen een vervelend probleem vormen in de tuin. In dit artikel helpen wij je op weg de juiste keuze te maken voor het weghalen van boomwortels en boomstronken.

Wat zijn boomwortels en boomstronken?

Boomwortels en boomstronken zijn twee verschillende dingen.

Een boomstronk is de rest van een boomstam of ook wel boomstronk dus. Boomstronken worden ook wel stompen genoemd. Er zitten geen takken of bladeren aan. Het steekt vaak net een aantal centimeters boven de grond uit. Boomstronken ontstaan wanneer het grootste gedeelte van de boom is afgezaagd en het laatste stukje van de boom is achtergelaten in de ondergrond.

De wortel is het ondergrondse gedeelte van de plant. Dus een boomwortel is het onderste gedeelte van een boom. De boomwortels zitten aan de boomstronk vast en lopen kriskras door de grond. Boomwortels zijn in staat tot om vele meters diep in de grond te groeien. Maar de diepte wordt sterk beïnvloed door de bodemgesteldheid.

Om korte metten te maken met boomstronken heb je dus altijd ook te maken met boomwortels en omgedraaid.

4 manieren om boomwortels te verwijderen

Hieronder vind je vier praktische manieren om boomstronken of wortels weg te halen. De ene manier is beter te gebruiken in achtertuinen. Andere juist waar bestrating aanwezig is. Je ontdekt de vier manieren om wortels en stronken van bomen weg te halen hieronder:

1) Boomwortels wegsteken en uitgraven

De eerste en meest gebruikte manier is door de wortels en stronken uit te steken. Voor het verwijderen van boomwortels gebruik je een wortelbijl. Deze manier is van toepassing bij kleinere boompjes. Bijvoorbeeld kleine perenboompjes of andere kleine fruitboomjes. Een grote treurwilg of es kun je niet wegsteken. Daarnaast kun je de onderstaande tips gebruiken bij het wegsteken van boomwortels met behulp van een boomwortelsteker:

 • Zorg dat er wat ruimte is ruimte om de stronk of bij de wortels. Dit kun je doen door een schep te gebruiken. Of je boomwortelsteker die je hier ook voor kunt gebruiken.
 • Blijf rechtop werken. Je wil geen last krijgen na een dagje wortels wegsteken. Dus zorg ervoor dat je een rechte werkhouding houdt. Een tip hierbij is het aanschaffen van gereedschap die jouw lichaamslengte ondersteunt. En waardoor je dus niet met een gebogen rug aan de slag gaat.
 • Steek altijd verticaal. Verticale wortelbijlen zijn het meest effectief. Wanneer je horizontaal gaat steken heb je minder impact om de boomwortel. Tegelijkertijd kun je de wortelbijl beschadigen en misschien wel kapotmaken. Een wortelbijl is geen koevoet. Als je vanaf bovenaf op de wortel steekt, breng je de meest impact aan de wortel waardoor deze eerder kan splijten.
 • Koop een kwalitatief hoogwaardige wortelbijl. Je wil niet dat een wortelbijl kapot gaat bij de eerste 3 keer steken. Orit wortelbijlen zijn lastig te breken en gemaakt van een gestuikte knop en een extra breed gesmede platte bek.

2) Boomstronk frezen

Zeker bij grotere boomstronken, is dit een ideale manier om jouw vervelende stronk uit de tuin te krijgen. Het is bij ietswat grotere boomstronken de snelste en gemakkelijkste methode. Door middel van een snel ronddraaiend freeswiel wordt de boomstronk snel en grondig vermalen tot houtsnippers. De stobbenfrees of stronkenfrees kan een boomstronk van 50 cm boven de grond weg frezen. En tot 41 cm onder het grondniveau.

Bij het frezen van boomstronken kun je het zelf doen of je laat het uitbesteden. Bij ons bedrijf GECO Verhuur kun je een stronkenfrees huren om zelf aan de slag te gaan. Mocht je het willen uitbesteden geven wij een aantal tips om op te letten.

 • Strooi het houtzaagsel dat overblijft, tussen je planten

  Het verwerken van houtsnippers en zaagsel in de grond vraagt extra stikstof, dat later weer wordt vrijgegeven. In die vorm kan het door planten worden opgenomen.
 • Betaal niet te veel voor stronkenfrees: wat kost het?

  Boomstronk verwijderen met stobbenfrees kost tussen de € 50,- tot € 100,- wanneer je het door een hovenier of andere vakman laat doen. Een boomstronk verwijderen (groter dan 80 cm doorsnee) kost tussen € 300,- tot € 500,-.
 • Boomstronken frezen in de grond is machinaal graven dus dan moet je KLIC-melding aanvragen

  Wat door veel bedrijven niet wordt verteld, is dat als je een boomstronk wil verwijderen met een stronkenfrees dan is dat een vorm van machinaal graven. Stronkenfrezen kunnen tot meer dan 40 centimeter onder de grond komen. En ook in de buurt van boomwortels of stronken kunnen kabels en leidingen liggen. Daarom ben je verplicht een KLIC-melding aan te vragen. Je kunt een KLIC-melding doen via KLIC-APP. Nadat je een KLIC-melding hebt gedaan ontvangt je een overzicht van de op het perceel gelegen kabels en leidingen.

3) Boomstronk volledig uitgraven

Met name bij grote boomstronken, kan deze manier veel tijd kosten. Maar het resultaat is vaak wel het mooiste. Je verwijdert de boomwortels en stronken dan door alles rondom de stronk uit te graven. Wanneer de stronk en wortels dan vrij zijn, kun je het er uit trekken. Waardoor je bijvoorbeeld dat perenboompje in z'n geheel uit de grond haalt. Hierna kun je het weggeschepte grond terug in het gat plaatsen. Echter is dit niet een manier die je gebruikt bij grotere boomstronken. Let ook op onderstaande tips wanneer je deze manier wil toepassen:

 • Gebruik geen graafmachine om grote wortels uit te graven. De bak van de graafmachine kan beschadigd worden bij grote wortels en wellicht doorboor je wortels die je liever had weggetrokken.
 • Gebruik voor het uitgraven een schep en spade. Het is en blijft handwerk het uitgraven van een boomstronk. Hierdoor kun je op de meest preciese manier de stronk volledig uitgraven.
 • De wortels van een boom groeien vooral in de breedte. Hoe meer vocht er nabij de boom voorhanden is, hoe minder ver de wortels zich van de stam bevinden.
 • De wortels groeien meestal tot op de diepte van het grondwater (hoogste stand).
 • Een wortel met een dikte van 6cm heeft een trekkracht van ongeveer 3 ton! Dat is ook de reden dat je stabiliteitswortels (groter dan 10 cm) niet zomaar mag verwijderen.

4) Boomstronken en wortels laten rotten

Geen zin in arbeidsintensief werk? En kan het karwei wel even wachten? Dan kun je er voor kiezen om de natuur zijn gang te laten gaan. En het ook een zetje in de rug te geven. Schimmelvorming en rotting van bomen en wortels zorgen ervoor dat het poreus wordt. Hierdoor kun je et na enige tijd makkelijk verwijderen.

Een boomstronk vergaat uiteindelijk vanzelf door het rottingsproces. Maar dat kan vele jaren duren. De tijd van wegrotten verschilt erg per boomsoort. Een eiken stronk van 30cm doorsnee kan er 10 tot 15 jaar over doen voor de stronk enigzins is weggerot.

Gebruik vooral geen middeltjes. Het klinkt ouderwets, maar er zijn tot op heden nog geen middeltjes die het rottingsproces significant versnellen. Het is simpelweg een fabel om middeltjes te plaatsen in de boom. Een veel gehoord fabeltje is om zoveel mogelijk gaten in de boomstronk te boren en daar dan het middeltje in te stoppen. Bijvoorbeeld Epsomzout of steenzout.

Een andere oplossing is wel op bijvoorbeeld geulen of gaten te maken in de boomstronk. Bedek de boomstronk dan met plastic of ander waterdicht materiaal om schimmelvorming en rotting te bevorderen.