Zoeken
Winkelmandje
Categorieën
  Alle berichten
1 september 2021

Hoe palen in de grond slaan?

Moeiteloos palen in de grond slaan met dit stappenplan

Wat heb je nodig als je palen in de grond wil gaan slaan?

Er zijn een aantal gereedschappen en materialen die je nodig hebt. De voorbereiding is het halve werk. Zorg voordat je begint met palen slaan dat je onderstaande artikelen in huis hebt:

 • Draad of koort: een draad of koord gebruik je om de lijn van palen uit te zetten
 • Een (hand)grondboor: je kunt een grondboor huren of juist de grondboor kopen bij ons
 • Rolmaat: hiermee meet je alles op zodat het op de juiste afstand staat
 • Stift of potloot: met behulp van dit teken je af tot waar je straks bijvoorbeeld moet slaan
 • Een Klic-melding: als je met een machine een paal in de grond wil slaan, ben je verplicht een Klic-melding te doen om op te vragen waar kabels en leidingen liggen
 • Palenrammer: helpt je bij het veilig rammen van palen in de grond
 • Schep: mocht je ruimte moeten graven, kun je dat hiermee doen

Hoe ver moet een paal de grond in?

Een paal moet (als het kan) voor een derde deel de grond in om stevig te staan. Voor een schutting van 180 cm hoog is dus een paal nodig van zo'n 270 cm. Dit is een vuistregel en uiteraard afhankelijk van factoren. Zoals de ondergrond of het soort hout. Om ervoor te zorgen dat de palen keurig recht en even diep komen te staan, kunt je van tevoren een streepje op de paal zetten dat op een vastgestelde hoogte boven de grond uit moet komen.

Stappenplan voor palen in de grond slaan

Hieronder vind je een handi stappenplan zodat jij palen stevig en recht in de grond krijgt.

 1. Uitzetten van de lijn

  De eerste stap is het uitzetten van de lijn. Plaats eerst de begin-, de hoek-, en de eindpalen en span daarlangs een draad of koord. Zet bijvoorbeeld kleine stokjes in de grond waar je een koord langs spant. Vervolgens ga je aan de gewenste lijn beginnen met het maken van gaten.
 2. Boor gaten lang de lijn

  Lang de lijn waar je palen geplaats wil hebben, boor je gaten. Dit kan met een handgrondboor of met een benzine grondboor. Je kunt bij ons de benzine grondboor of handboor kopen of juist de grondboor huren.
 3. Zet de paal handmatig rechtop in het gat

  Zet de paal in het gat. Druk deze gewoon met spierkracht in de grond en zorg dat deze recht staat. Gebruik eventueel een waterpas om het te controleren.
 4. Palen slaan doe je met palenrammer

  Gebruik altijd een palenrammer voor het inslaan van palen. Hierdoor voorkom je beschadigingen aan de palen. Waardoor je schutting uiteindelijk ook minder mooi wordt. Je kunt de pallenrammer om de paal heen bevestigen en dankzij de handvatten deze naar beneden slaan.
 5. Ram de paal tot het streepje de rond in

  Zoals eerder benoemd heb je dus een streepje op 1/3 van de paal gezet. Zorg ervoor dat je de paal tot en met dit streepje in de grond hebt zitten

Door bovenstaande stappen uit te voeren, ben je er van verzekerd dat de palen veilig en stevig in de grond zitten.

Welke palenhei voor welke palen?

Welke palenhei je moet kopen, is afhankelijk van de meest voorkomende diameters palen die je in de grond slaat. Kijk naar de diameter van de palenrammer en zorg er voor dat deze altijd een slagje groter is dan de palen die je in de grond moet heien.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden: