Zoeken
 • Gratis verzending vanaf 100,-
 • Complete partner
 • Gevestigd in Midden-Nederland
Winkelmandje
Categorieën
  Alle berichten
10 september 2021

Hogedrukreiniger: waar op letten?

Alles wat jij wil weten over hogedrukreinigers

Bij het maken van een keuze van een hogedrukreiniger, zijn er tal van zaken waar je op kunt letten. Van het soort hogedrukreiniger tot aan de druk, debiet of het soort lans. In dit artikel proberen wij jou te helpen bij het maken van de juiste keuzes. Hierdoor weet jij in grote lijnen waar jouw hogedrukreiniger aan moet voldoen. Zodat deze geschikt is voor jouw klus of opdracht.

In dit artikel worden onderstaande onderwerpen behandeld:

Verschil tussen koud of warm water hogedrukreinigers

Vaak krijgen wij de vraag: heb ik een koudwater of een warmwater hogedrukreiniger nodig? Wanneer men een wat groter budget heeft, kun je kiezen voor de warmwater hogedrukreiniger. Deze heeft zowel een koude straal en een warmwater functie.

Maar er zijn ook andere verschillende tussen koudwater hogedrukreinigers en warmwater hogedrukreinigers. Warm water ondersteunt fundamenteel de reinigingskracht van de waterstraal. Toch is de meerprijs van een warmwater toestel niet voor alle reinigingsopdrachten nodig. Zo biedt warm water bij het reinigen van het voetpad nauwelijks een toegevoegde waarde. Terwijl het voor het verwijderen van olie of vetten absoluut noodzakelijk is.

Hier vind je alle warmwater hogedrukreinigers die hoofdzakelijk gebruikt voor het reinigen van auto’s en vrachtwagens, in de levensmiddelenindustrie en in grootkeukens.

Voordelen koudwater hogedrukreiniger

De koud water hogedrukreinigers bieden het gemak van reiniging onder hoge druk. Door de continue druk wordt vastzittend vuil verwijderd, ook op grote oppervlakken en op lastige plaatsen. Deze hoge druk in combinatie met een geschikt reinigingsmiddel zorgt voor de meest effectieve schoonmaak oplossing.

Bovenstaande zijn de voordelen van koud water hogedrukreinigers. Warm water hogedrukreinigers hebben daarentegen meer voordelen.

Voordelen warmwater hogedrukreiniger

Er zijn grofweg vijf voordelen die verbonden zijn aan warm water hogedrukreinigers. Het eerste voordeel is dat je vaak een beter reinigingsresultaat hebt. Warm water maakt zelfs harde olie en vet weer vloeibaar. Daardoor emulgeren ze veel beter en kunnen in een handomdraai worden verwijderd. In de levensmiddelenbranche kunnen eiwitten en vetten dankzij heet water heel effectief worden verwijderd.

Het tweede voordeel is het verminderd gebruik van reinigingsmiddelen. Dit scheelt weer in je portomonne. Vetten, olie of hars kan in de meeste gevallen al met warmwater worden verwijderd. Waardoor er veel minder of helemaal geen reinigingsmiddel hoeft te worden gebruikt.

Daarnaast het derde voordeel is de kortere droogtijd. Oppervlakken die met warmwater worden gereinigd, drogen door de warmte sneller en kunnen daardoor sneller verder worden bewerkt.

Verder is het vierde voordeel de verbeterde hygiëne. Reiniging met warmwater laat een vermindering van kiemvorming zien. Voor veel hygiënevereisten is deze zonder desinfectiemiddel bereikte kiemafname meer dan voldoende.

En tot slot is het vijfde en laatste voordeel de kortere werktijd. Warmwater zorgt voor een snellere vuiloplossing en daarmee tot een aanzienlijke tijdsbesparing van wel 35 procent, hierdoor kunnen reinigingstaken voordelig en efficiënt worden uitgevoerd.

Hoeveel debiet heeft hogedrukreiniger nodig?

Een hoge druk met weinig debiet zorgt ervoor dat de straal veel sneller verstuift na het verlaten van de sproeikop. Daardoor moet de afstand tot het te reinigen object verkleind worden, wat de oppervlakte capaciteit vermindert. Hogedrukreinigers met een groter debiet en dezelfde druk maken het mogelijk om grotere oppervlaktes in één beweging te behandelen en spoelen het losgekomen vuil ook beter weg dan toestellen met een kleiner debiet.

Hoeveel druk heeft hogedrukreiniger nodig?

Er moeten met veel factoren rekening gehouden worden en druk is niet alleen de enige factor. Daarom kun je persoonlijk contact met ons opnemen en dan kijken wij met jou mee wat de juiste hogedrukreiniger voor jou is. Voor het allround, privaat gebruik voldoet meestal een debiet van 10-11 l/min (=600 – 660 l/u) met een druk van 120 tot 140 bar. Toestellen met dit vermogen zijn vooral te verkrijgen in 230V / 50 Hz (mono). Voor incedentieel gebruik volstaat een snel lopende motor van 2800 t/min.

Terwijl voor regelmatig gebruik beter een geluidsarmere, traaglopende motor aan te raden is. Dit geeft ook wat minder slijtage geeft. Hogedrukreinigers met hogere vermogens (hogere druk en hoger debiet) zijn enkel te verkrijgen op drijfkracht (400 V/ 50 Hz) of met een benzinemotor. Aangezien de toepassing zo veelzijdig zijn, is het onmogelijk hier een algemeen geldende regel te geven met betrekking tot druk en debiet. Indien er sprake is van olie-achtige of andere vettige substanties, wordt in ieder geval aangeraden een warmwater hogedrukreinigers vanaf 130 bar te gebruiken.

Welk motor toerental nodig bij hogedrukreiniger?

Het toerental van de elektromotor heeft een directe invloed op de slijtage van de dichtingen van de hogedrukreiniger. Hoe hoger het toerental, hoe vaker de plunjers over de hogedrukmanchetten en de oliedichtingen van hogedrukpomp wrijven. Het gevolg is een snellere slijtage van de dichtingen. Om jou overzicht te geven onderscheiden we twee soorten motor toerental. Een hoog en een laag toerental. Een hoog toerental is boven de 2500 t/min. Een laag motortoerental is vaak onder de 1500 t/min.

Voordelen hoog toerental

 • Minder slijtage aan de ventielen
 • Lager geluidsniveau (het hoogfrequente “zagende” geluid valt weg)
 • Het toestel zuigt merkbaar beter zelfstandig water aan uit een extern reservoir, wat van pas komt als geen waterleiding met druk ter beschikking is
 • Bij de opstart van het toestel wordt een minder grote stroompiek gegenereerd

Nadelen hoog toerental

 • 4-poliger elektromotor bevat meer koper, waardoor het gewicht zwaarder wordt en de productiekost en dus ook de verkoopprijs hoger ligt

Hogedrukreinigers met een hoog motor toerental ofwel een snel lopende motor (>2500 t/min) zijn daarom vooral ontworpen voor occasioneel, privaat gebruik. Terwijl voor regelmatig, beroepsmatig gebruik een toestel met traaglopende motor (1400 t/min) aanbevolen is.

Soort lans bij hogedrukreiniger

Het soort lans of pistool dat gebruikt wordt, beïnvloedt sterk de kracht die de gebruiker ondervindt. Bij een gebogen lans of pistool, werkt de terugwerkende kracht en de ontstane draaikracht meer in op de pols. Tegelijk is de waargenomen “duwkracht” van het toestel groter dan wanneer een rechte lans of pistool gebruikt wordt.

Bij moeilijk te bereiken plekken kun je een gebogen lans gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld warmwater hogedrukreinigers voor het reinigen van de wielkasten van vrachtwagens.

Hogedrukreiniger met reinigingsmiddelen

Wanneer je gebruik wil maken van reinigingsmiddelen bij hogedrukreinigers, is er een functie onmisbaar. Dat is de zeepaanzuiging. Deze functie maakte het mogelijk om reinigingsmiddelen aan te zuigen tijdens het werken, bijvoorbeeld uit een externe bidon. Hierbij moet men erop letten dat er geen zuurhoudende middelen gebruikt worden omdat deze na verloop van tijd schadelijk kunnen zijn voor de pomp.

Hogedrukreinigers: belangrijkste punten waar je op moet letten 

Kortom de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het kiezen van een hogedrukreiniger zijn:

 • Wil ik een warmwater hogedrukreiniger of een koudwater hogedrukreiniger?
 • Welk debiet of doorloopcapaciteit (liters per uur) is voor mijn klus nodig?
 • Heb ik een hoog of laag motor toerental nodig?
 • Of je een gebogen of rechte lans nodig hebt

Tot slot zijn er nog een aantal vragen die wij met enige regelmaat krijgen over hogedrukreinigers. Daarom als afsluiter een overzicht van veelgestelde vragen over hogedrukreinigers.

Veelgestelde vragen over hogedrukreinigers

Wat is het verschil tussen werkdruk en maximale druk bij hogedrukreinigers?

De geproduceerde druk is, naast het debiet, een beslissende parameter voor de reinigingswerking van een hogedrukreiniger. De eenheid voor druk wordt aangeduid in bar of in Megapascal MPa waarbij 100 bar = 10 MPa.

Werkdruk : deze wordt gemeten aan de uitgang van de hogedrukpomp

Maximaal (toegelaten over-) druk : dit treedt slechts heel kortstondig binnen in de hogedrukpomp op, met name op het moment dat het pistool losgelaten wordt. Deze piek ligt ongeveer 10-15% boven de normale werkdruk.

Wat is bypass bij een hogedrukreiniger?

Alle hogedrukreinigers gaan bij het sluiten van het pistool in bypass. Het water wordt met een restdruk van ca. 10 bar naar het circuit getransporteerd. Hogedrukreinigers met de extra vermelding totalstop schakelen in dit geval de motor uit. De pomp en de aandrijving worden ontlast, wat energiebesparend is en tevens tot een beduidende verhoging van de levensduur leidt.

Wat zijn luchtbulletjes bij hogedrukreinigers?

Luchtbelletjes bij hogedrukreinigers wordt ook wel cavitatie genoemd. Bij toestellen waarvan er een rechtstreekse watertoevoer is, kunnen er luchtbelletjes gevormd worden als er onvoldoende watertoevoer is. Deze luchtbelletjes veroorzaken trillingen in de pomp waardoor deze beschadigd raakt. Cavitatie kan voorkomen worden door te werken met een waterreservoir. Let er daarom op bij het kiezen van een hogedrukreiniger dat er een waterreservoir aanwezig is.

Wat is maximale doorstroming bij hogedrukreinigers?

Maximale doorstroming bij hogedrukreinigers wordt ook wel debiet genoemd. Debiet heeft invloed op de reinigingswerking. Al te vaak wordt een kleiner debiet van een hogedrukreiniger gelijkgesteld aan een grotere waterbesparing. Dit is echter een fabel. Door een kleinere doorstroming bij hoge druk is ook een kleinere sproeier vereist. Het water verstuift na het verlaten van de sproeier zeer snel tot een waternevel die geen reinigingskracht meer heeft. Zulke hogedrukreinigers kunnen enkel het juiste resultaat opleveren als er heel dicht op het te reinigen oppervlak gewerkt wordt. De oppervlakte die hierdoor in één beweging gereinigd kan worden, wordt hierdoor heel klein. Wat de totale werktijd die nodig is, verlengt. Hierdoor wordt het waterverbruik uiteindelijk toch weer verhoogd. Een groter debiet bij dezelfde druk maakt het mogelijk een grotere sproeiermaat te gebruiken. De straal blijft langer gesloten, ontbindt pas later in grote druppels en garandeert dezelfde waterkracht een grotere oppervlaktewerking. De tijd die nodig is om de totale oppervlakte te reinigen wordt hierdoor aanzienlijk vermindert.

Waar moet ik op letten bij hogedrukslangen?

Als je een hogedrukslang gebruikt, let er dan op dat deze altijd volledig afgerond moet worden. Als je je dus afvraagt: moet de hogedrukslang altijd volledig afgerold worden? Ja.

In principe moet de hogedrukslang altijd voor ingebruikname van de hogedrukreiniger volledig afgerold worden.  Dit geldt in het bijzonder voor de warmwater hogedrukreinigers, aangezien een niet afgerolde hogedrukslang bij hoge temperaturen een ongewenste hitte kan veroorzaken in de slangtrommel.

Verder ontstaat er een korte drukstoot telkens het pistool geopend en gesloten wordt. Deze drukstoten zorgen ervoor dat een niet afgerolde hogedrukslang bij iedere schok zelf ongecontroleerd van de oproller kan afwikkelen.

Wanneer moet hogedrukreiniger liggend gebruikt worden?

In principe moeten alle tweewielige hogedrukreinigers neerliggen. Dus niet verticaal of rechtop staan tijdens het gebruik. De liggende positie garandeert een optimale smering van de aandrijving. Als de hogedrukreiniger rechtop staat tijdens het gebruik wordt de olie niet genoeg verdeeld wat ernstige schade aan de pomp kan veroorzaken. BOvendien zorgt een liggende positie dat het toestel kan omvallen en beschadigd worden als er te hard aan de hogedrukslang getrokken wordt.

Wat is het ventielhuis van een hogedrukreiniger?

Vaak is lees je het begrip “messingpomp” bij hogedrukreinigers. Een messingpomp is het ventielhuis. Dit is het watervoerende en hogedrukbelaste deel van de hogedrukreiniger bedoeld. Voor dit deel van de hogedrukreinigers worden vandaag de dag door de verschillende fabrikanten verschillende materialen gebruikt zoals kunststof, aluminium, edelstaal of messing.

Hogedrukreiniger kopen of huren?

Je hebt grofweg twee manieren hoe je een hogedrukreiniger kunt gaan gebruiken. Of je koopt de hogedrukreiniger of je kunt de hogedrukreiniger huren. Eén ding is zeker, je kunt het allebei doen bij GECO. Wanneer je liever een hogedrukreiniger koopt, komt dit omdat je deze zeer frequent nodig hebt. Bovendien zijn kleinere hogedrukreiniers qua prijs aantrekkelijk om ook aan te schaffen. Omdat je deze er al uit hebt na een aantal keer huren. Echter moet je je dan wel bewust zijn dat je zelf voor de opslag moet zorgen van de hogedrukreiniger. Of dat je deze met enige regelmaat laat keuren of er bijvoorbeeld nog genoeg olie in zit. 

Wanneer olie verversen van hogedrukreiniger?

Het is raadzaam om na de eerste 50 werkuren de olie te verversen. Daarna volstaat het om om de 200 à 250 werkuren de olie te verversen. Als je wil weten hoeveel olie je in je hogedrukreiniger doen? Het oliereservoir moet gevuld worden tot aan de peilstok of tot aan het midden van het peilglas (als de machine neerligt!). Dit zal (bijna altijd) nooit meer zijn dan 1 liter.

Hogedrukreinigers kopen bij GECO Verkoop

Tot slot is het dus belangrijk dat je genoeg factoren tegen elkaar afweegt. Maar het belangrijkste is dat je geholpen wordt bij het kiezen van de juiste hogedrukreiniger. Daarom helpen onze experts van GECO Verkoop jou daar graag mee. Neem contact met ons op voor het stellen van vragen over hogedrukreinigers. Bovendien kun je bij ons in de webshop allerlei A-merk hogedrukreinigers selecteren en tegen elkaar afwegen. Waardoor jij uiteindelijk de juiste keuze maakt voor het kopen van een hogedrukreiniger.