Zoeken
Winkelmandje
Categorieën
  Alle berichten
1 mei 2021

Grond egaliseren met egalisatieschuif

Stappenplan voor het egaliseren van de grond

Hoe krijg ik mijn gazon egaal en vlak? De letterlijke basis van een strakke tuin is een goed geëgaliseerde tuin. Dus de basis van een mooie tuin begint bij het egaliseren ervan. Dit ook om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen. Hieronder vind je een handig stappenplan om jouw stukje grond te egaliseren:

 1. Alles van de grond af
 2. Grond afzetten
 3. Hoogste punt van de grond aangeven
 4. Gelijk trekken van hoogtes
 5. Nieuwe aarde toevoegen
 6. Gelijkmatig verpreiden van de grond
 7. Checken en aanstampen
 8. Rusten en daarna besproeien

Stap 1: Alles van de grond af

Hup! Zorg ervoor dat je werkplaats is opgeruimd. Alles moet eruit! Het is belangrijk dat je het stuk tuin waar je wil gaan egaliseren leeg is zodat je straks met gereedschap aan de slag kunt. Dus zog ervoor dat:

Allemaal van de te egaliseren grond zijn weggehaald. Als alles weg is van je ondergond, kun je de grond aan afzetten.

Stap 2: Grond afzetten

De tweede stap is het markeren van het gebied waar je wil gaan werken. Voordat je begint met egaliseren is het belangrijk dat je vooraf duidelijk afmeet hoeveel grond je gaat bewerken. Hierdoor weet je straks hoevel grond je grofweg nodig hebt om het op- of aan te vullen. Een manier om dit de grond af te zetten is door paaltjes te plaatsen aan de rand van de grond.

Stap 3: Hoogste punt van de grond aangeven

Geef het hoogste punt aan van de grond. Want om de grond goed gelijk en strak te trekken moet je natuurlijk overal dezelfde hoogte hanteren. Het hoogste punt is tevens ook het beginpunt van het egaliseren. Je kunt de hoogte goed aangeven door een draad te spannen tussen de stokjes waarmee je het gebied hebt gemarkeerd.

Stap 4: Gelijk trekken van hoogtes

Zorg ervoor dat je paaltjes allemaal op dezelfde hoogte staan. Leg een meetlint met een waterpas op de markeerstokken die je bij stap 2 hebt geplaatst. Vervolgens moet je er voor zorgen dat alle paaltjes of stokjes op dezelfde hoogte liggen.

Stap 5: Nieuwe aarde toevoegen

Voordat je nieuwe aarde kunt toevoegen is het belangrijk om te weten waarvoor je de grond egaliseert. Voor een gazon is een mix van bemesting, zand en aarde ideaal. Maar voor een terras komt witzand veel beter tot zijn recht.

In Nederland kun je de soorten grond of aarde opdelen in vier grondsoorten: kleigrond en leemgrond, zandgrond, bosgrond en veengrond.

Stap 6: Gelijkmatig verpreiden van de grond

Heb je de juiste aarde gevonden? Mooi! Voeg deze vervolgens toe aan het afgezetten gedeelte. Nadat u de aarde hebt toegevoegd, is het tijd om de grond te verspreiden. Doordat je weet welke hoogte je moet aanhouden, is deze stap makkelijk te doen.

Er is een extreem efficiënt apparaat voor stratenmaker en hovenier voor het egaliseren van grovere beddingen. Met een egalisatieschuif kun je zonder veel inspanning snel een vlakke baan of dakprofiel maken.

Stap 7: Checken en aanstampen

Controleer en stamp aan waar nodig is. Als het goed is, heb je met de egalisatieschuif al uitmuntend werk geleverd. Als je er niet zeker van bent, kun je de grond nog aanstampen met een schep of verdichten met een trilplaat of tuinwals.

Stap 8: Rusten en daarna besproeien

Na de vorige 7 stappen, is de 8ste stap de laatste. zijn we aangekomen bij de laatste stap. Het is belangrijk dat je de grond ongeveer 2 dagen helemaal met rust laat. Als het droog is en weinig regent, besproei de grond dan af en toe met wat water. Het is belangrijk dat de grond niet uitdroogt.

Redenen om te egaliseren

Er zijn meerdere waarom jij jouw tuin of werkgebied moet egaliseren. Dit kan de voortuin, achtertuin of een combinatie van beiden zijn. Problemen, zoals verzakkingen, kunnen hiermee voorkomen worden. Maar er zijn meer redenen op te noemen om aan de slag te gaan:

 • Bij renovatie is egaliseren vaak nodig
 • Volledige vernieuwing van een tuin zorgt vaak voor het heregaliseren
 • Als je graszoden wil aanleggen
 • Nieuwe oprit maken of oprit herstellen
 • Als je een terras zou willen maken

Dit is slechts een kleine greep uit de vele voorbeelden van redenen die op te noemen zijn wanneer het nodig is om grond te gaan egaliseren.